طراحی لباس

آشنایی با چرخ خیاطی

آشنایی با چرخ خیاطی و نکات مهم

چرخ خیاطی یک ابزار مهم و ضروری در هنر خیاطی است که برای دوخت لباس‌ها و پارچه‌ها استفاده می‌شود. این ابزار شامل یک میله چرخ‌دار است که به صورت افقی نصب شده است و دارای سوزن و نخ است که با حرکت دادن چرخ، سوزن به داخل پارچه نفوذ می‌کند و نخ را بافت می‌کند. چرخ خیاطی به دو صورت دستی و الکتریکی وجود دارد و هرکدام برای کاربردهای مختلف مناسب هستند.

استفاده از چرخ خیاطی توانایی دقت بالا و سرعت بیشتر در دوخت لباس‌ها و پارچه‌ها را به کاربر می‌دهد. علاوه بر این، این ابزار به خیال آدمی راحتی و سرعت بیشتری در انجام کار می‌دهد و از خستگی و خطای انسانی در دوخت به وجود آمده از طریق دستیابی به کیفیت بالاتری در تولید لباس‌ها جلوگیری می‌کند. به همین دلیل، چرخ خیاطی ابزاری اساسی و حیاتی برای تولید لباس‌های مدرن است.

کار با انواع چرخ خیاطی
کار با انواع چرخ خیاطی

شاید تنها به دنبال کار با چند الگوی اولیه خیاطی باشید، اما خیاطی می‌تواند برای شما یک سرگرمی مفید و کاربردی باشد. اگرچه در ابتدا ممکن است دشوار و نگران‌کننده به نظر برسد، قبل از شروع به دوخت اولین پروژه خود، اصول اولیه مانند استفاده صحیح از چرخ خیاطی صنعتی و خانگی را یاد بگیرید تا خیاطی به نظر دشوار نیاید. پس از راه‌اندازی چرخ خیاطی، آماده شروع به دوخت شما خواهید بود. در این جا یک نکته مهم درباره خیاطی آورده شده است:

  • مطمئن شوید که سوزن شما بالا آمده است و می توانید سوزن را نخ کنید.
  • پارچه‌تان را زیر سوزن، جایی که می‌خواهید اولین خط دوخت را بزنید، قرار دهید و پایه دوخت را پایین بیاورید تا هنگام دوخت، پارچه در جای خود بماند و حرکت نکند.
  • پدال ماشین خیاطی را به آرامی فشار دهید، وقتی شما پدال پا را فشار می‌دهید، سوزن شروع به دوختن می‌کند. برای افزایش سرعت آن را محکم‌تر فشار دهید یا آهسته‌تر و با احتیاط حرکت کنید.
  • در ابتدا یا انتهای یک درز، بهترین روش این است که دوخت های خود را قفل کنید (که به آن «دوخت پشتی» نیز گفته می شود)، تا از باز شدن آن ها جلوگیری شود. برای انجام این کار، چند دوخت به جلو بدوزید و سپس دکمه دستگاه خود را فشار دهید تا به صورت معکوس بدوزید (یا دکمه «قفل کوک» را اگر دستگاه شما داشته باشد)، قبل از رها کردن دکمه معکوس، چند کوک اول را دوباره بدوزید.
  • برای دوخت یک خط مستقیم (برای مبتدیان)، لبه پارچه خود را روی دستگاه خود قرار بدهید. دستگاه شما به طور خودکار پارچه را می دوزد.
  • شما فقط باید دوخت های انتهایی خود را قفل کنید؛ برای این که مطمئن شوید درز شما باز نمی شود، چند کوک آخر خط خود را با استفاده از دکمه معکوس ماشین خود (یا دکمه دوخت قفل، اگر یکی دارد) برعکس بدوزید.
  • سوزن و پایه فشاری خود را بالا بیاورید؛ شما باید پس از اتمام دوخت، سوزن و پایه فشار دهنده را بالا بیاورید و پارچه خود را بردارید.
  • پارچه خود را از دستگاه بیرون بکشید. با این کار نخ بیشتری (هم از قرقره بالایی و هم از ماسوره) با خود می کشد، که باید با قیچی آن را برش دهید تا نخ اضافی موجب نامرتبی کار نشود.

آشنایی با چرخ خیاطی و کارایی آن

بیشتر افراد به این مسئله فکر می‌کنند که چگونه مکانیسم‌های درونی چرخ خیاطی و سایر قطعات کار خود را به درستی انجام می‌دهند. در اینجا توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه خواهیم داد؛ می‌توان گفت که بسیاری از قطعات متحرک چرخ خیاطی صنعتی و خانگی در یک فضای کوچک قرار دارند. در واقع، تشخیص اینکه کدام وسیله چه کاری را انجام می‌دهد بسیار دشوار است.

با ترتیب قطعات چرخ خیاطی، می‌توان گفت که قرقره، چرخ دستی بزرگ را به حرکت در می‌آورد، در قسمت بالای دستگاه. می‌توانید با دقت و آرامش چرخ را بچرخانید تا دوخت مرتبی داشته باشید. حال به سه مکانیسم اصلی در چرخ خیاطی نگاهی بیندازیم؛ یکی از اضافات مهم به چرخ خیاطی‌های مدرن، امکان دوخت انواع مدل‌های مختلف است. گزینه‌های دوخت برای چرخ خیاطی عادی، کمتر از مدل‌های دوخت در چرخ‌های صنعتی است.

آشنایی با چرخ خیاطی و کارایی آن
آشنایی با چرخ خیاطی و کارایی آن

همچنین بخوانید: معرفی بهترین آموزشگاه خیاطی

کار با انواع چرخ خیاطی

امروزه دوخت در چرخ خیاطی های مدرن کمی متفاوت می باشد. چرخ خیاطی های خانگی امروزی دارای نمایشگرهای کوچک برای کارکرد راحت تر هستند. در این مدل‌ها، رایانه به‌طور مستقیم، موتورهای مختلف را که دقیقاً میله سوزن، دیسک‌های کشش، و سایرعناصر موجود در دستگاه هستند را کنترل می کند. با این کنترل ظریف، امکان تولید صدها دوخت وجود مختلف دارد. سیستم چرخ خیاطی موتورها را با سرعت مناسب به حرکت در می آورد تا میله سوزن را با یک الگوی دوخت خاص به بالا و پایین و از طرفی به طرف دیگر حرکت دهد

مطلب توصیه شده
طراحی لباس با مداد

اصول دوخت انواع پارچه

اول ازهمه، لوازم ضروری را که در فرآیند دوخت نیاز خواهید داشت، به خاطر بسپارید. شما بدون سوزن، نخ، پارچه یا قیچی نمی توانید خیاطی انجام دهید. شما باید همیشه همه این عناصر و وسایل دوخت را همراه خود داشته باشید. قبل از انتخاب چرخ خیاطی صنعتی و یا خانگی، و خرید آن به دقت فکر کنید که قرار است چه چیزی را بدوزید. بهتر است در مراحل اولیه خیاطی با استفاده از چرخ خیاطی از چیزهای ساده شروع کنید. در همان ابتدا، سریع ترین پروژه برای دوخت لباس های ساده و بی دردسر خواهد بود. در حین دوخت با مدل های ساده شروع کنید و به طور آزمایشی کار کنید تا یاد بگیرید. هنگامی که کار خود را با استفاده از دستگاه شروع می کنید، درباره قطعات آن اطلاعاتی کسب کنید که موجب پیشرفت کار شما شوند.

کار با مدل های مختلف چرخ خیاطی

در واقع راه های مختلفی برای کارکرد چرخ خیاطی وجود دارد. با این حال، در حالی که انواع مدل های چرخ خیاطی وجود دارد، اصل کار آن ها یکسان می باشد . نسخه‌های دستی و برقی همگی از نیروی دستی یا الکتریکی برای حرکت دادن دنده‌ها استفاده می‌کنند و با تلاش و هماهنگی که انجام می‌شود، سوزن به سمت بالا و پایین حرکت می کند و نخ را به پارچه‌ی شما وارد می کند. سپس بخش‌ها و قطعات مختلف هر مدل چرخ خیاطی، کار مخصوص خود را انجام می دهند تا شما بتوانید به بهترین نحو به دوخت و دوز بپردازید. به عنوان مثال؛ مدل چرخ خیاطی با موتور دستی از یک پایه و تسمه برای حرکت دادن چرخ دنده های مختلف و حرکت سوزن همچنین قلاب شاتل و سایر قطعات حیاتی چرخ خیاطی استفاده می کند. مدل های چرخ خیاطی دستی هم دوخت مدل های مدرن را ارائه می دهند. با این تفاوت که این مدل چرخ های خیاطی انواع پایه و مدل های دوخت را ندارند که بتوانید از آن استفاده کنید.

مراحل کار با چرخ خیاطی

  • ابتدا کلید برق راپیدا کنید. آن ها همیشه دریک جا تعبیه نمی شوند؛ اما معمولاً درسمت راست دستگاه قرار دارند.
  • نخ خود را روی پین قرقره قرار دهید.
  • نخ را از قرقره به سمت سوزن بیاورید و داخل سوزن قرار دهید.
  • در سمت راست پین قرقره سیم پیچ بوبین قرار داده شده است. اطمینان حاصل کنیدکه ماسوره شما در جای خود قرار داده شده است و نخ برای چرخاندن به آن متصل می باشد.
  • صفحه تنظیم دوخت را به نوع دوختی که می خواهید استفاده کنید بچرخانید.
  • نخ خود را از اهرم برداشته و نخ را از سوزن عبور دهید.
  • کار بعدی که باید انجام دهید این است که کشش نخ را تنظیم کنید تا کشش مورد نیاز روی نخ شما بدست آید و چرخ خیاطی به درستی کار کند.
  • سوزن را نخ کنید و برای دوخت آماده شوید.
  • زیر ماسوره خود را تنظیم کنید تا مطمئن شوید که نخ مورد نیاز برای دوخت را دارید، باید ضخمی بودن یا ظریفی نخ بالا و پایین در یک سطح باشد.
مراحل کار با چرخ خیاطی
مراحل کار با چرخ خیاطی

مزایای انواع چرخ خیاطی

چرخ خیاطی های خانگی با سرعت بسیار پایین تری کار می کنند که به شما امکان می دهد راحت تر ماشین را کنترل کنید و از خطاهای احتمالی جلوگیری کنید. چرخ خیاطی های صنعتی بسیار سریعتر از ماشین های خانگی هستند که یکی از مزیت های آن است. اگر در یک دوخت تخصص دارید، دیگر لازم نیست وقت خود را  با چرخ های خانگی بگذرانید در عوض می توانید یک چرخ صنعتی بخرید و به راحتی و با سرعت زیاد به کار خود ادامه دهید.

 انعطاف پذیری پارچه

چرخ‌های خیاطی خانگی دارای موتورهای کوچکتری هستند که قادر به کار با انواع پارچه‌ها نیستند. به طور عمومی، یک چرخ خیاطی خانگی قادر به دوختن پارچه‌های بزرگ و ضخیم نیست و بیشتر برای پروژه‌های خیاطی کوچکتر مناسب است.

زمان دوخت

ماشین‌های خانگی باید حداکثر ۵ ساعت کار کنند، در غیر اینصورت خطر سوختن موتور وجود دارد. اما ماشین‌های صنعتی می‌توانند برای مدت زمان بیشتری کار کنند و دارای دوام بیشتری هستند، بنابراین اغلب برای افراد ماهر ساخته می‌شوند. 

 نگهداری از چرخ خیاطی

استفاده از ماشین‌های خانگی برای پروژه‌های خیاطی کوچک مناسب است. اما برای افراد بیشتر، نگهداری و تمیز کردن ماشین‌های صنعتی به طور منظم لازم است. تمیز کردن ماشین‌های خانگی نیز مهم است، اما در مقایسه با ماشین‌های صنعتی، نیاز کمتری به نگهداری دارند. ماشین‌های صنعتی برای پروژه‌های سنگین و بلندمدت استفاده می‌شوند و نیاز به تعویض قطعات دارند. شرکت‌های خدمات چرخ خیاطی معمولا خدمات تعمیر و نگهداری با کیفیتی ارائه میدهند.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا